Novi Sad
13.04.2016.
10:49 > 12:47
Osnovci prosečne težine 25 do 30 kilograma ne bi trebalo da na leđima nose ranac teži od tri kilograma, ali zbog velikog broja udžbenika torba im je i duplo teža.
  • Vladimir

    13.04.2016 23:04
    Na stranu što je gradivo preobimno, znam šta pričam imam 3 osnica i redovno radim sa njima, ali kolika je genijalnost potrebna da se odštampaju knjige za prvo i drugo polugodište npr? Ja sam ćeri koja je 7. knjige prepolovio skalpelom. 50% manja težina. Dalje, mnogi profesori nastavnici bespotrebno insistiraju na A4 sveskama. Neki čak zahtevaju ukoričene. A o fondu časova da ne pričamo. Po zakonu je max 25 a moji imaju po 34. Nekim danima predčase čak i u prepodnevnoj smeni. A fizičko svaki treći put jer se sala izdaje. Mogu ovako do preksutra...
  • Terješkova

    13.04.2016 18:11
    To je tako do 6-7 razreda a posle neće nositi ni knjige a kamoli torbe a pogotovo neće slušati dosadne mame koje mere torbe!!! Ako su vam teške đačke torbe trk u školu i recite jasno i glasno.... A ne, treba čekati da to kaže neko umesto nas!!
  • naivcina

    13.04.2016 16:29
    konstatacija
    Da jeste torbe su peteske za djake.Ali kako bi raznorazni izdavaci po preporukama ministrstva stampali knjige i uvaljivali ih roditeljima kao obavezu,mada znamo da se polovina tih knjiga ni ne koristi na casovima.Pogotovo u srednjoj skoli, mahom se hvataju beleske.
  • O

    13.04.2016 16:11
    @LOL
    Pre nekih tridesetak (i više) godina u OŠ"Nikoa Tesla" postojala je celodnevna nastava, deca su u školi radila domaće zadatke, imali su doručak, užinu i ručak i ostajali do 16h, dok roditelji posle posla ne dođu po njih. Sve knjige, sveske i pribor su nosili ponedeljkom u školu, tamo je svako imao svoj ormarić i to je stajalo tamo do petka, kada su sve nosili kući. Preko nedelje su nosili samo knjigu ili svesku ukoliko neko nije stigao da završi domaći u školi. Tako je bilo od prvog do četvrtog razreda. Savršen sistem, ne znam da li još uvek negde postoji u N.Sadu. Posle 16h dete je slobodno za sve druge aktivnosti i igru. U to vreme je pomenuta škola bila jedna od najnaprednijih u gradu.
  • LOL

    13.04.2016 15:57
    za sKEP
    Čini mi se da nisi u skorije vreme držao školsku torbu u ruci. Ja sam u prvi razred krenula 87. I dan danas se sećem koliko mi je školska torba bila teška. Ali pored teške školske torbe imali smo po jednu knjigu iz predmeta i po jednu svesku. U školi smo imali ormarić gde su stojale sobne patike, oprema za fizičko, muzičko, likovno i to nikada nismo vraćali kući sve do kraja školske godine. Nije me mrzelo izmerila sam torbu sa knjigama kad smo stigli kući danas je imao samo 4 časa bez fizičkog, muzičkog,likovnog i užine tašna je teška 8 kg i 700gr.Ako ti i dalje misliš da je normalno da jedan roditelj dozvoli da njegovo dete u prvom razredu to nosi na leđima ne želim ni da napišem šta mislim o tebi i o takvim kao ti. Moj sin nije mali ali je ova težina lakše torbe trećina njegove težine a u njegovom razredu ima dosta dece manje i mršavije od njega koja deluju kao da će svaki čas se prevrnuti na leđa.
    ZA Vladu. Na žalost da bi se napravio orman ili police škola je insistirala da svi roditelji pristanu pa je sve palo u vodu. Ostaje nam samo da vučemo torbu do škole sve dok dete ne bude dovoljno veliko da je samo nosi a da se ne prevrne ko konjača kada stavi torbu na leđa ;)
  • Brus Vilis

    13.04.2016 14:59
    Moje dete ide u prvi razred, ima 23 kg, a torba 6. Da prikažem slikovito, to je kao kada bi ministar prosvete sa svojih 90 kila svaki dan teglio džak od 25 kg na posao i nazad, ali peške.
  • SKEP

    13.04.2016 14:03
    Ti nisi roditelj
    No comment...ovo je mogao da napiše neko potpuno neupućen u bilo šta. I ako ima dete, žao mi je tog deteta. Pozivaš na etiketiranje, što dalje vodi nasilju u školi...Stidi se.
  • Vlada

    13.04.2016 13:56
    @LOL
    Apsolutno se slažem sa konstatacijom o pomenutim galamdžijama. Jedino što bih ja njih pitao je zašto brane meni da od svog deteta napravim nesposobnog imbecila, kad ja njih ne teram da od svog deteta naprave istog? Drugim rečima, pustite vi moje dete da drži knjige i sveske u školi, a vaše dete slobodno neka krivi kičmu, nemam ništa protiv!
  • Prosvetar

    13.04.2016 13:48
    Radim u osnovnoj skoli, i istina je da su deci torbe nenormalno teske. Takodje postoji i druga strana medalje - a to je da dosta dece u prvom razredu jos uvek nije dovoljno zrelo i odgovorno da pamte selektivno sta treba da donesu za sledeci cas iz nekog predmeta. Pola razreda bi zaboravilo, pa bi bilo nemoguce raditi. Resenje bi bili ormarici u skolama, pa da deca ni ne nose ono sto ne moraju. Ali to naravno treba neko da finansira. Nase misljenje niko ne zarezuje, tako da postoji samo jedno resenje - a to je da se roditelji sto vise bune. Jedino tako se moze resiti ovaj problem.
  • zabrinuta mama

    13.04.2016 13:45
    pitam se
    da li je ovo istraživanje, mišljenje stručnjaka- fizijatra, žalbe roditelja, iskrivljene kičme naše dece...dovoljno da nadležno ministarstvo makar obeća da će pokušati da reši problem!?
  • Student

    13.04.2016 13:40
    Tako je bilo i u moje vreme
    Nosili smo metalofone , blokove br. 5 , po 4-5 kila knjiga.... A sad lepo ma faxu milina , sveska jedna i olovka i eventualnu neka stručna knjiga i to je to
  • skep

    13.04.2016 13:29
    I u moje vreme su bile teške torbe ali niko od naših roditelja nije ni pomišljao da svom detetu nosi torbu. A neću ni da pomislim koliko bi zezali nekoga da se pojavio vukući je na točkovima.
  • LOL

    13.04.2016 13:05
    Torbe su nehumano teske, svi znaju , niko nista ne cini. Moje dete ide u prvi razred.Ja mu licno ne dozvoljavam da nosi tasnu do i iz skole vec nosimo ja ili tata pa mu pred vratima damo. Mene kao jaku odraslu osobu boli rame nakon nosenja njegove torbe a kamoli malo dete. Sa uciteljicom smo probali da dostignemo neki dogovor na roditeljskom da se naprave police ili ormaric i da tu ostanu knjige i sveske a da se nose samo knjige i svske sadomacim kuci. Na zalost oko deset roditelj je veoma glasno protestovalo da to ne zele jer navodno time pravimo nesposobne imbecile od dece.I oni su kao nosili teske tasne i nista im ne fali? Pa ne bih rekla da im nista ne fali, fali im koja daska u glavi kada im zdravlje dece nije bitno, isto kao i onima koji su dozvolili ovakav sistem da se svaki dan u prvom razredu nosi 12-16 knjiga, 4-6 svesaka, peretonica, i uzina + patike, likovno, muzicki instrument.....
  • futog

    13.04.2016 12:59
    kg
    Peti razred pet kniljiga nose iz matematike
  • onda je jasno

    13.04.2016 12:49
    zato i ukidaju racuna je bodova sa takmicenja za malu maturu
    da deca odustanu od ucenja onda im ne trebaju knjige da ih nose mogu tako keoe da stoje i kod kuce
    sram bilo ministra i CEO njegov kabinet
    forsiraju gomilu udzbenika i kaznjaveju vredne i radne
    ministarstvo za primer
  • jova limanac

    13.04.2016 11:59
    Naša učiteljica uvek kaže šta će trebati deci, čak imaju i ormarić u učionici gde im stoje knjige i radne sveske iz kojih nemaju domaći pa nema potrebe da ih nose kući i vraćaju u školu. Tako da je sve stvar organizacije i volje učitelja...
  • pera

    13.04.2016 11:44
    pa ko bi o njima brinuo, ne trebaju nam jos. skupo je to, jeftinija je posle rehabilitacija
  • Maja

    13.04.2016 11:34
    ministar
    Pre neki dan ministar Verbic, upravo upitan na ovu temu na RTSu, rece: I ja vodim rat sa mojim detetom, on sam sve hoce da nosi, jer se boji da mi ne zarteba...(parafraziram)...U ovakvom odsustvu razmisljanja na ovu temu jasno nam je da se nece nista promeniti. O nesposobnosti voditelja da postavi jos neko podpitanje, drugi put
  • Roditelj

    13.04.2016 11:30
    6.200 gr. je teška torba mog deteta svim danima osim petka ,a petkom je 3.800gr. Merila za svaki dan, nije mi bilo mrsko! Da ne govorim da je moje dete dosta krupnije i višlje od svojih vršnjaka, pa mu je i tako torba bila preteška( i još uvek je). U prvom razredu je imao drugara od 16 kg. kome je on nosio torbu jer mu je bilo žao da ga gleda kako se muči. I 1000 ovakvih tema, naslova, peticije idt NEĆE promeniti ama baš NIŠTA! Moj je savet decu u predškolskom uzrastu baciti na plivanje (tako smo i mi),ojačati im leđne mišiće i sa srećom u I razred!
  • Srbistan

    13.04.2016 11:21
    Mogao bi se snimiti edukativan film, svetskog renomea, o glupostima koje Srbi rade.
    Znači, snimiti kako vuku trgovačke torbe na točkovima, da bi doneli sve to do škole.
    Snimiti kako dobiju odobrenje za renoviranje škole i WC-a naročito, pa se 3 godine ništa ne radi. Snimiti kako deca žele u WC isključivo sa časa, nikad na odmoru, zbog vršnjačkog maltretiranja i loših WC-a, odnosno 1 komad na 10 razreda. Lider regiona dade papir i obećanje novosadskoj školi, ali ne i pare. (Pa to je samo Vojvodina, tamo neka?)
    Zatim preći na zdravstvo. Uf... malo karaktera ovde.
    Pa zatim na privredu, Pa na donošenje zakona... i neprimenjivanje, apsolutno.
    Da ne zaboravimo zaštitu kriminala. Trebalo bi nam Ministarstvo Zaštite kriminala.
    Boris Malagurski to lepo radi, ali bi nam trebao još neko tog profila, jer posla ima za desetoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna